fbpx

Çocuklarda Geniz Eti Ameliyatı

, Çocuk KBB Hastalıkları, Genizeti Hastalıkları
Oca 5, 2018  0 yorum

Geniz eti, burunun arka boşluğunda geniz dediğimiz alanda yer alan üzüm salkımı şekline benzeyen lenfoid doku kütlesidir. Çocuk büyüdükçe geniz eti de büyümeye devam eder.

Geniz eti genellikle iki yaşından itibaren olmak üzere sık sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle büyümeye başlar. Çocuğun altı yaşına doğru maksimum büyüklük seviyesine ulaşır. Daha sonra küçülmeye başlayan geniz eti genel de on iki yaş civarında küçülmesi tamamlanmış olur. Eğer çocuğun işitme azlığı, sık sık geçirilen orta kulak enfeksiyonları, sinüzit, üst solunum yolu enfeksiyonu gibi şikayetleri olduğu taktirde geniz eti büyümüş ya da büyümeye başlamış olabilir.

 Çocuklarda Geniz Eti Ameliyatı Ne Zaman Yapılır? Gerekli Midir?

İlaç tedavisinin etki etmediği çocuklarda geniz eti ameliyatı herhangi bir yaşta yapılabilir. Ayrıca büyüme üst solunum yollarını daraltacak boyutlara ulaştığında horlama ve uykuda nefessiz kalma gibi sorunlar yaşayan çocuklarda geniz eti ameliyatı kaçınılmaz bir yöntemdir.

 Çocuklarda Geniz Eti Ameliyatı Zorunlu Bir Yöntem Mi?

Geniz etinin neden büyümüş olduğu bu durumda önemli hale gelmektedir. Geniz etinde yapısal bir büyüme olabileceği gibi alerji ve geçirilmiş olan sık enfeksiyonlar da geniz etinin büyümesine sebebiyet vermiş olabilir. Böyle durumlarda alerji belirtilerine yönelik tedavi yöntemleri uygulanmaya başlanır. Başka bir yol olarak da geçirilen sık enfeksiyonları azaltma çalışmasına gidilerek geniz etinin bir miktar daha küçülmesi sağlanır. Özellikle çocukların ağız ve yüz gelişimini bozduğu, kronik olarak orta kulak problemlerine sebebiyet verdiği ve uyku apnesi durumlarında çocuklarda geniz eti ameliyatı kaçınılmaz bir yoldur.

 Geniz Eti Büyümüş Olduğu Halde Alınmazsa Ne Gibi Sonuçlar Doğurur?

Geniz eti büyüdüğü halde alınmayan çocuk sürekli olarak ağız solunumu yapmak zorunda kalır. Nefes alınmada sıkıntıların yanında bu durumda da yumuşak damak bölgesi gerektiği şekilde gelişmez. Çünkü bu gelişmenin düzgün olarak olabilmesi için dilin damağa uygun bir şekilde temas etmesi gerekmektedir. Çocuk sürekli ağız solunumu yaptığı için bu gelişme doğru olarak sonuçlanmaz ve çocukta yüksek bir damak meydana gelir. Ayrıca bu durumdan yüzün ve dişlerin yapısı da olumsuz olarak etkilenir.

Kış mevsimi ve geniz eti sorunu

Kış mevsimler genizeti problemi olan çocuklar için zor geçer. Genizeti hastalıklarının tedavisi ve genizeti ameliyatı kararı mevsimden mevsime değişir. Kış mevsimi ve genizeti ilişkisi nedir? Genizeti dediğimiz adenoid dokusu aslında lenfatik sistem dediğimiz savunma...

daha fazla bilgi edinin

Geniz eti ameliyatı kaç yaşında yapılır?

Ameliyat için yaş kısıtlaması yoktur. Ameliyat için gerekli olduğunda yaşa bakılmaksızın ameliyat yapılabilir. Ancak çocuklarda geniz eti ameliyatı ihtiyacı  sıklıkla 3-6 yaş arasında ortaya çıkar Çocukluk çağının en sık görülen hastalıklarında birisi geniz etinin...

daha fazla bilgi edinin

Genizeti ameliyat fiyatları 2019

Genizeti ameliyatı (adenoidektomi) fiyatları nasıl belirlenir ? Genizeti ameliyat fiyatları birçok duruma göre değişkenlik gösterir. Bunlardan biri ameliyatın yapıldığı hastanedir.  Ameliyatın yapıldığı hastanenin sağladığı hizmetler hastane masrafını belirleyen en...

daha fazla bilgi edinin