fbpx

Burunda delik oluşması (septum perforasyonu)

, Burun hastalıkları
May 23, 2020  39 Yorumlar

Burun sağ ve sol deliğini ayıran duvarın delinmesine “septal perforasyon” denilir. Burun delikleri (septal perforasyon) en sık sebebi ise daha önce geçirilmiş burun ameliyatlarıdır.

Burunda neden delik oluşur? 

Burun deliklerinin en sık sebebi “geçirilmiş” burun ameliyatlarıdır. Daha çok başarısız ameliyatlarda oluşur bazen de ameliyat başarılı olsa bile ilerde septum delinebilir ve septal perforasyon oluşur. Bunun  dışında kokain kullanımı, burunda kan birikmesi, burun karıştırma alışkanlığı, bazı damarsal hastalıklar burunda delik oluşmasına yol açabilir. Özellikle çocukluk çağında alınan darbeler ve buruna pil sokulması gibi durumlarda burunda delik oluşabilir. 

3 cm septal perforasyon

3 cm perforasyon- Dr. Salih Aydın arşivinden

Burun deliklerinde hastanın ne şikayeti olur?

Septal perforasyonların yerleşim yerine ve büyüklüğüne göre hastaların şikayetleri değişir. Septumun ön tarafında yani burunun hemen girişinde yerleşen deliklerde hastalarda daha ciddi problemler oluşturur. Burunda kuruma, kabuklanma, hafif veya ciddi burun kanamaları olabilir. Özellikle 1-2 mm gibi çok küçük deliklerde burundan ıslık sesi gelebilir. En büyük sorun ise bu delikten karşı tarafa geçen havanın burun içinde dolaşmasına bağlı ciddi nefes alma problemidir. Oysa ki arkaya doğu olan deliklerde hastaların bazen hiç şikayeti olmaz. Şikayeti olmayan hastaya herhangi bir müdahale veya ameliyat gerekmez. Bundan dolayı hastaları muayenede değerlendirip karar vermek gereklidir. 

Burun deliklerinin tedavisi

Burunda oluşan deliklerin tek tedavisi cerrahidir. Bu cerrahinin başarılı sonuç vermesi deliğin tam kapanmasıdır. Başarılı cerrahiyi belirleyen en önemli şey ise deliğin çapıdır.

# 1 mm-10 mm çapındaki delikler ⇒ %  95 – 100 başarı 

# 10 mm- 20 mm çapındaki delikler ⇒ % 85- 95 başarı 

# 20 mm ve üzeri çaptaki delikler ⇒ % 70-90 başarı

Büyük deliklerde ameliyat sonrası deliğin tam kapanmayıp çapının azalması da başarılı bir ameliyat olarak düşünülebilir.Çünkü deliğin çapı azaldıkça hastanın şikayetleri azalacaktır. 

3 cm septal perforasyon

Kaburganın *Taştan yöntemi ile dilimlenmesi – Dr.Salih Aydın arşivinden

Cerrahide kullanılan teknikler

Özellikle büyük deliklerde septumda ki deliğe destek bir kıkırdak doku koymak gerekir. Bu kıkırdağın düz olması nefes alma için, güçlü olması ise dayanıklılık açısından önemlidir. Kulak kıkırdakları eğilmeye daha müsait olduğu için ve kulakta şekil bozukluğu oluşturabileceği için benim tercihim değildir. Burun deliklerinin kapatırken ben kaburga alıp kaburgayı  Prof.Dr.Eren Taştan hocamızın tanımladığı teknikle düz dilimlere ayırıp bu düz dilimleri birbirine dikerek güçlü bir blok oluşturuyorum. 

3 cm septal perforasyon

Dilimlerle oluşturulmuş blok kıkırdak- Dr.Salih Aydın arşivinden

Ameliyat ve sonrası bakım

Resimde gördüğünüz blokları burun içine yerleştirip sağlam bir septum oluşturduktan sonra burun  içindeki mukozalardan (burun derisi) oluşturduğum flepleri bu kıkırdakların üzerine yatırarak iyileşmelerini sağlıyoruz. Bu sürede ameliyat sonrası hastanın burnunda silikon tüpler 3 hafta kalır. Bu sürede hastalar deniz suyu sprey ve kremler ile burun içini temizlerler. 

Video: Burun içindeki perforasyona yerleştirilmiş blok kıkırdaklar- Dr.Salih Aydın’ın ameliyat arşivinden

Güzel nefes alan sağlıklı günleriniz olsun. 

Doç.Dr.Salih Aydın

İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı